TVRDOĆA VODE

Tvrdoća vode je svojstvo koje ovisi o mineralizaciji vode, tj . o količini kalcijevih, magnezijevih i drugih soli u vodi. Njihova koncentracija pak ovisi o vrsti stijena kroz koje voda prolazi na svom putu do potrošača. Vode o kojima ovdje govorimo spadaju u krške vode, kao gotovo sve vode u priobalnom području Hrvatske.

Prosječne vrijednosti tvrdoće vode i sadržaja minerala na najznačajnijim vodozahvatima:

Geokemijske

tvrdoća

kalcij

magnezij

klorid

sulfat

natrij

nitrat

osobine

mg/L CaCO 3

0 Nj

mg/L

mg/L

mg/L

mg/L

mg/L

mg/L

Bunar 4

415

23

140

16

31

37

13

1,2

Bunar 5

403

22

140

13

28

34

23

1,2

Jezerce

454

26

151

19

49

56

29

2,1

Golubinka

444

23

147

18

222

52

153

2,0

Boljkovac

574

34

182

29

457

78

231

2,1

CP Dolac

226

12

65

15

8

18

10

0,43

Berbera buk

224

12

71

11

9

6

3

0,47

Vodozahvati CP-Dolac i Berberov buk spadaju u srednje tvrde vode ( 8-18 0 Nj ),

Bunar 4, 5 , Jezerce i Golubinka u tvrde vode ( 18-30 0 Nj ) , a

Boljkovac u vrlo tvrde vode ( > 30 0 Nj ).


Budući da su česti prigovori i zablude potrošača upravo na tvrdoću vode, ovdje će biti riječ o utjecaju tvrdoće na zdravlje ljudi. Poznato je da su kalcij i magnezij neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, a dobivaju se putem hrane i pića. Od ukupno potrebne količine ovih metala, između 5 – 20 % dobiva se putem vode za piće. Na osnovu brojnih istraživanja sprovedenih u svijetu, preporučeno je da voda za piće mora sadržavati najmanje 8 mg/L Mg, radi smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, naročito ishemijskih srčanih bolesti i akutnog infarkta miokarda. Svjetska zdravstvna organizacija (WHO) preporučuje da se voda koja se koristi za piće i pripremanje hrane ne podvrgava procesu omekšavanja. Voda s tvrdoćom <75 mg/L CaCO3 ima negativan efekt na mineralni balans. Preporučuje se da koncentracija kalcija bude > 70 mg/L, a koncentracije magnezija > 8mg/L. Također su neki istraživači utvrdili signifikantan negativni odnos između tvrdoće vode i mortaliteta od karcinoma gastrointestinalnog trakta, tj. kalcij iz vode ima zaštitni efekat u odnosu na karcinome želuca, kolona, pankreasa, rektuma.